Scielo RSS <![CDATA[Arnaldoa]]> http://dev.scielo.org.pe/rss.php?pid=2413-329920190002&lang=pt vol. 26 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://dev.scielo.org.pe/img/en/fbpelogp.gif http://dev.scielo.org.pe <![CDATA[<strong>Jaltomata andagarae (Solanaceae) a new species from Northern Peru</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se describe e ilustra en detalle Jaltomata andagarae Leiva, S. & Mione (Solanaceae), una nueva especie del norte del Perú. Jaltomata andagarae es propia del cerro Andagara, distrito Santiago de Chuco, prov. Santiago de Chuco, región La Libertad, Perú, a los 8º18’11,7" S y 78º23’17,4" W, 4000 m de elevación; presenta (2-) 3 flores por nudo, corola crateriforme, 10-lobulada, blanco cremosa con un anillo púrpura intenso en la altura media del tubo corolino interiormente, glabra externa e interiormente, área libre de los filamentos estaminales blanco cremoso rodeados por una cobertura de pelos simples eglandulares púrpura intenso que ocupan 40-50 % del área basal, estilo blanco cremoso, glabro, 32-35 semillas por baya, arbustos 50-60 cm de alto, glabros, hojas lustrosas. Adicionalmente a la descripción se presenta la ilustración correspondiente, se discuten sus relaciones con otra especie afín e incluyen datos sobre etnobotánica, distribución geográfica y ecología, fenología, estado actual y usos de la especie<hr/>We describe and illustrate in detail Jaltomata andagarae Leiva, S. & Mione (Solanaceae), a new species from northern Peru. Jaltomata andagarae is found in Andagara Mountain, Santiago de Chuco District, province of Santiago de Chuco, region of La Libertad, Peru, at 8º18’11.7" S and 78º 23’17.4" W, 4000 m of altitude; it has (2-) 3 flowers per node, corolla crateriform, 10-lobed, creamy white with a deep purple ring in the middle height of the corolla tube internally, glabrous externally and internally, free area of the staminal filaments creamy white surrounded by a covering of simple eglandular hairs deep purple that occupies 40-50% of the basal area, style creamy white, glabrous, 32-35 seeds per berry, shrubs 50-60 cm tall, glabrous, leaves lustrous. In addition to the description, we present the corresponding illustration, discuss its relations with other related species and include data on ethnobotany, geographical distribution and ecology, phenology, current status and uses of the species <![CDATA[<b>Natural and cultural diversity of the archaeological site of Cerro Sulcha, San Isidro hamlet, Carabamba district, Julcan province, La Libertad region, Peru</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El sitio arqueológico de Cerro Sulcha, definido en cinco unidades, se encuentra ubicado en el caserío San Isidro, distrito Carabamba, provincia Julcán, región La Libertad, Perú, sobre los 3600 m de altitud. La arquitectura está conformada por diversos restos de construcciones prehispánicas en piedra canteada, incluyendo lugares de vivienda, espacios a manera de plazas, terrazas, entre otras características arquitectónicas. A partir de las características que presentan, tanto la cerámica como la arquitectura, se debe considerar que Cerro Sulcha, presenta una ocupación desde el Período Formativo, Período Intermedio Temprano y Período Intermedio Tardío. Se sostiene que los antiguos peruanos aprendieron a convivir con la naturaleza y que diversas especies de plantas y animales fueron empleados en diferentes aspectos de su vida diaria. El reconocimiento arqueológico se efectuó mediante observaciones de superficie. Se determinaron las formas de vida y asociaciones vegetales existentes en el área indicando sus biotipos y componentes florísticos. El estudio biológico estuvo basado en las recolecciones botánicas y observaciones directas de campo tanto de flora como de fauna, efectuadas en cuatro visitas con períodicidad irregular en el primer semestre del 2019. El área de estudio, de gran pendiente y afloramientos rocosos, pertenece al Dominio Andino y Provincia Altoandina, comunidades de rocas y pedregales en la Jalca. En flora se registraron 121 especies, 99 géneros y 41 familias; distribuidas en cinco especies de helechos, una especie de gimnosperma (Ephedra americana), y el resto angiospermas. Las familias con mayor número de especies son: Asteraceae (34), Fabaceae (10), Poaceae (9), Calceolariaceae (5), Orobanchaceae (4), Solanaceae (4), Amaranthaceae (3), Apiaceae (3), Caryophyllaceae (3), Lamiaceae (3) y Pteridaceae (3); totalizando el 66,94 % del total de especies del área de estudio. Se registraron 25 especies endémicas, de ellas cinco especies se encuentran en En Peligro (EN): Lomanthus truxillensis, Loxanthocereus sulcifer, Lupinus otuzcoensis, Matucana paucicostata y Quinchamalium elongatum; dos especies como Vulnerable (VU): Pappobolus discolor y Verbesina lopez-mirandae; cinco como Casi Amenazada (NT); once especies categorizadas como Preocupación Menor (LC) y dos como No Evaluado (NE). La fauna estuvo representada por 43 especies, distribuidas en 18 órdenes y 25 familias. De las cuales, las aves aportan con un mayor número de especies (38), seguido de los reptiles (4) y mamíferos (1) (Lagidium viscacia), que fue evidenciado con muestras de heces. Se determinaron cuatro especies endémicas categorizadas como Preocupación Menor (LC), tres especies de reptiles Microlophus stolzmanni, Stenocercus chrysopygus y Stenocercus melanopygus, y una especie de ave Metallura phoebe.<hr/>Cerro Sulcha archaeological site, defined in five units, is located in the San Isidro hamlet, Carabamba district, Julcan province, La Libertad region, Peru; which it is over 3600 m of altitude. The architecture is made up of various remains of pre-Hispanic stone-edged constructions, including dwelling places, square-like spaces and terraces, among other architectural features. Since the characteristics that have, both the ceramic and the architecture, it should be considered that Cerro Sulcha presents an occupation from the Formative Period, Early Intermediate Period and Late Intermediate Period. It is affirmed that the ancient Peruvians learned to live with nature and that different species of plants and animals were used in different aspects of their daily lifes. The archaeological recognition was carried out through surface observations. The life forms and plant associations existing in the area were determined indicating their biotypes and floristic components. The biological study was based on botanical collections and direct field observations of both flora and fauna, made in four visits with irregular periodicity in the first half of year 2019. The study area of great slope and rock outcrops belongs to the Andean Domain and High Andean Province, rock and scree communities in Jalca (paramo ecosystem). For the flora, 121 species, 99 genera and 41 families were registered; distributed in five species of ferns, a species of gymnosperm (Ephedra americana), and the rest angiosperms. The families with the highest number of species are: Asteraceae (34), Fabaceae (10), Poaceae (9), Calceolariaceae (5), Orobanchaceae (4), Solanaceae (4), Amaranthaceae (3), Apiaceae (3), Caryophyllaceae (3), Lamiaceae (3) and Pteridaceae (3); making a total of 66.94 % in the study area. Twenty-five endemic species were recorded, which five species are in Endangered (EN): Lomanthus truxillensis, Loxanthocereus sulcifer, Lupinus otuzcoensis, Matucana paucicostata and Quinchamalium elongatum; two species are Vulnerable (VU): Pappobolus discolor and Verbesina lopez-mirandae; five are Near Threatened (NT); eleven species categorized as Least Concern (LC) and two as Not Evaluated (NE). The fauna was represented by 43 species, distributed in 18 orders and 25 families. Of them, the birds contribute with a greater number of species (38), followed by reptiles (4) and mammals (1) (Lagidium viscacia), which was evidenced by stool samples. Four endemic species were determined and categorized as Least Concern (LC), three species of reptiles Microlophus stolzmanni, Stenocercus chrysopygus and Stenocercus melanopygus, and a bird named Metallura phoebe. <![CDATA[<b>Morphological variability of the "tara" Caesalpinia spinosa (Molina.) Kuntze (Fabaceae), in natural populations of Cajamarca</b>: <b>fruit and seed descriptors</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La "tara" o "taya" Caesalpinia spinosa (Molina) Kuntze (Fabaceae) es una especie sudamericana de importancia biológica, económica y cultural. Sus frutos y semillas son usados en medicina, alimentación y la industria, y provienen principalmente de poblaciones silvestres. El Perú es el principal exportador de "tara" y la región Cajamarca es el segundo productor en este país. Sin embargo, los estudios sobre variabilidad morfológica de la especie son escasos y confusos, lo cual limita su uso, estudio y conservación. Los estudios indican que los caracteres morfológicos discriminantes se encuentran en el fruto (vaina) y la semilla. Se reunieron 56 muestras de vainas de nueve provincias de la región Cajamarca. Mediante observación directa y con literatura especializada se establecieron once descriptores básicos de fruto y semilla, para determinar la variabilidad del germoplasma. Los datos se ingresaron a una matriz básica de datos y se procesaron con el programa NTSYS 2.2. Se identificaron siete morfotipos (clusters): Gigante, distribuida en Cajamarca, Contumazá y Chota; Blanca y Roja, distribuidas en las nueve provincias; Barbada, exclusiva de Celendín; Jancos, distribuida en Cajamarca, San Pablo y Santa Cruz; Ista, distribuida en Cajamarca y Contumazá; y Globosa, distribuida en Cajamarca. Los cinco primeros componentes principales explicaron 73 % de la varianza total y los caracteres que más aportaron a esta varianza fueron ubicación del hilo, forma de semilla, relación largo/ancho de vaina, color del lado opuesto al sol, apariencia superficial de la vaina, presencia de pelos glandulares en la vaina, peso de la semilla y relación largo/ancho de la semilla.<hr/>The "tara" or "taya" Caesalpinia spinosa (Molina) Kuntze (Fabaceae) is a South American species of biological, economic and cultural importance. Its fruits and seeds are used in medicine, food and industry, and mainly come from wild populations. Peru is the main exporter of "tara" and the Cajamarca Region is the second largest producer in this country. However, studies on the morphological variability of the species are scarce and confusing, which limits its use, study and conservation. Studies indicate that the discriminating morphological characters are found in the fruit (pod) and the seed. Fifty-six samples of pods from nine provinces of the Cajamarca region were gathered. Through direct observation and specialized literature, eleven basic descriptors of fruit and seed were established to determine the variability of germplasm. The data was entered into a basic data matrix and processed with the NTSYS 2.2 program. Seven morphotypes (clusters) were identified: Giant, distributed in Cajamarca, Contumazá and Chota; White and Red, distributed in the nine provinces; Bearded, exclusive of Celendín; Jancos, distributed in Cajamarca, San Pablo and Santa Cruz; Ista, distributed in Cajamarca and Contumazá; and Globose, distributed in Cajamarca. The first five main components explained 73 % of the total variance and the characters that contributed the most to this variance were yarn location, seed shape, pod length/width ratio, color of the opposite side to the sun, surface appearance of the pod, presence of glandular hairs in the pod, weight of the seed and long/wide relation of the seed. <![CDATA[<b>Non-timber forest products from the dry forests of Zapotillo, Loja, Ecuador</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los productos forestales no maderables (PFNM) son importantes en la economía local, su aprovechamiento es una alternativa viable para el manejo y conservación de bosques, funcionando como actividad motivadora para que las comunidades valoren económica, social y ambientalmente el bosque. Se investigaron los PFNM en cinco comunidades rurales del cantón Zapotillo, con el propósito de conocer los productos forestales no maderables de origen vegetal, usos tradicionales y actuales y la tendencia de la pérdida generacional de conocimientos en estas comunidades. Se aplicó una encuesta a 255 pobladores de las cinco comunidades usando un formulario elaborado con 11 preguntas, que sirvió para recoger información sobre el conocimiento y usos de plantas que proveen PFNM. Se reporta el uso de 87 especies vegetales que proveen PFNM, dentro de 82 géneros y 61 familias, distribuidas en 31 árboles, 38 arbustos y 18 hierbas. Las categorías de PFNM más conocidas son: alimento y bebidas, medicina humana y forrajes. Las especies más usadas en las comunidades estudiadas son Bursera graveolens, Eriotheca ruizii y Tecoma castanifolia. Los adultos mayores conocen más sobre el uso de las especies, debido a su relación con el bosque y tradiciones familiares; los adultos reconocen y usan poco, y los jóvenes no están al tanto o no quieren aceptar que saben y tampoco usan; hombres y mujeres conocen por igual las plantas. En los bosques de Zapotillo existen especies que proveen PFNM, la población local adulta conoce su uso, el aprovechamiento es escaso, lo cual provoca la pérdida generacional de conocimientos.<hr/>Non-timber forest products (NTFPs) are important in the local economy, their use is a viable alternative for the management and conservation of forests, serving as a motivating activity for communities to value the forest economically, socially and environmentally. The NTFPs were investigated in five rural communities of the Zapotillo Canton, with the purpose of knowing the non-timber forest products of vegetable origin, traditional and current uses and the tendency of the generational loss of knowledge in these communities. A survey was applied to 255 inhabitants of the five communities using a form with 11 questions, which was used to collect information on the knowledge and uses of plants that provide NTFPs. The use of 87 plant species that provide NTFPs is reported, within 82 genera and 61 families, distributed among 31 trees, 38 shrubs and 18 herbs. The best known NTFP categories are: food and beverages, human medicine and fodder. The most commonly used species in the studied communities are Bursera graveolens, Eriotheca ruizii and Tecoma castanifolia. Older adults know more about the use of the species, due to their relationship with the forest and family traditions; adults recognize and use little, and young people are not aware or do not want to accept that they know and do not use them; men and women know plants equally. In the forests of Zapotillo there are species that provide NTFP, the local adult population knows its use, the use is scarce, which causes the generational loss of knowledge. <![CDATA[<b>Anatomy and physical properties of the wood of two species from the department of Puno</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente estudio de investigación describió las características anatómicas y propiedades físicas de dos especies maderables procedentes de San Gabán, departamento de Puno. Los caracteres macroscópicos y microscópicos se describieron según la lista estándar de la IAWA (1989), y las propiedades físicas según Normas Técnicas Peruanas. Los resultados muestran ambas especies con porosidad difusa, Miconia amazonica con poros medianos, longitud de vaso 365 µm, platina de perforación simple, parénquima en bandas, radios heterogéneos, altura 120 µm. Erithrina ulei con grano recto, textura media y brillo medio, veteado arcos superpuestos, con albura susceptible al ataque de hongos, diámetro de poros 246,2 µm y longitud de vaso 253,5 µm, 2-4 poros/mm2, platina de perforación simple, parénquima paratraqueal confluente, estratificado, radios heterogéneos y homogéneos, ambas presentan fibras libriformes, longitud 1747 µm, 770 µm, y espesor de pared 3,3 µm, 3 µm, respectivamente. Miconia amazonica, densidad básica y contracción volumétrica media (0,57 g/cm3 y 12,73 % respectivamente), mientras Erythrina ulei, de muy baja densidad (0,29 g/cm3), baja contracción volumétrica (8,12 %) y ambas especies presentan madera muy estable.<hr/>The present research study described the anatomical characteristics and physical properties of two timber species from San Gabán, department of Puno. The macroscopic and microscopic characters were described according to the standard list of the IAWA (1989), and the physical properties according to Peruvian Technical Standards. The results show both species with diffuse porosity, Miconia amazonica with medium pores, vessel length 365 μm, simple perforation plate, parenchyma in bands, heterogeneous rays, height 120 μm. Erithrina ulei with straight grain, medium texture and medium gloss, veined overlapping arches, with sapwood susceptible to fungal attack, diameter of pores 246.2 μm and vessel length 253.5 μm, 2-4 pores/mm2, simple perforation plate, confluent paratracheal parenchyma, stratified, heterogeneous and homogeneous rays, both have libriform fibers, length 1747 μm, 770 μm, and wall thickness 3.3 μm, 3 μm, respectively. Miconia amazonica, basic density and volumetric contraction medium (0.57 g/cm3 and 12.73 % respectively), while Erythrina ulei, very low density (0.29 g/cm3), low volumetric contraction (8.12 %) and both species have very stable wood. <![CDATA[<b>Physicochemical characters in honeys from the ecosystem of Bajo Mayo, San Martín Region, Peru</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La región de San Martín se encuentra ubicada en la zona de selva alta del nororiente del Perú, con un gran potencial para la producción de miel debido a su climatología, orografía y vegetación. El objetivo del estudio fue determinar las características fisicoquímicas y sensoriales de las mieles provenientes de la cuenca del río Mayo. Se tomaron 20 muestras de miel de cinco zonas del ecosistema del Bajo Mayo de la región San Martín, pertenecientes a las localidades de Zapatero, Lamas, Juan Guerra, Las Palmas y Banda de Shilcayo. Las muestras se recogieron directamente de las explotaciones apícolas. Se determinaron diferentes parámetros fisicoquímicos como humedad (21,5 a 23,2 g/100g), azúcares reductores (0,16 a <0,0025 g/100g de sacarosa), cenizas (0,14 a 0,53 g/100g), densidad (1,40 a 1,43 g/cc), pH (3,04 a 3,73), conductividad eléctrica (100 a 170 mS/cm), actividad de agua (0,63 a 0,69) y sólidos solubles (77,3 a 78,5 g/100g). Asimismo, valoraciones sensoriales (aspecto visual, aroma, boca-aroma retronasal-, boca-gusto-, y propiedades de barrera a la luz UV (transmitancia). La miel (Apis mellifera L.) procedente del distrito de la Banda de Shilcayo expresó la mejor puntuación global encuanto a valoración sensorial, en comparación a las otras mieles estudiadas.<hr/>San Martín Region is located in the high jungle area of northeastern Peru, with great potential for honey production due to its climate, orography and vegetation. The objective of the study was to determine the physicochemical and sensorial characteristics of honeys from the Mayo river basin. Twenty samples of honey were taken from five zones of the Bajo Mayo ecosystem of the San Martín Region, belonging to the towns of Zapatero, Lamas, Juan Guerra, Las Palmas and Banda de Shilcayo. The samples were collected directly from the bee farms. Different physicochemical parameters were determined such as humidity (21.5 to 23.2 g/100g), reducing sugars (0.16 to <0.0025 g/100g of sucrose), ash (0.14 to 0.53 g/100g), density (1.40 to 1.43 g/cc), pH (3.04 to 3.73), electrical conductivity (100 to 170 mS/cm), water activity (0.63 to 0.69) and soluble solids (77.3 to 78.5 g/100g). Likewise, sensory evaluations (visual aspect, aroma, mouth-retronasal aroma-, mouth-taste-, and properties of barrier to UV light (transmittance). The honey (Apis mellifera L.) coming from the district of Banda de Shilcayo expressed the best overall score in terms of sensory evaluation, compared to the other studied honeys. <![CDATA[<b>Species diversity in Porphyra and Pyropia (Bangiaceae, Rhodophyta) from Marcona (Ica, Peru) according to molecular evidences</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La sistemática de Bangiales foliosas ha tenido cambios significativos a nivel global, debido a la inclusión de nuevos géneros, como Pyropia, y la incorporación de la evidencia molecular. En Chile, la aplicación de herramientas moleculares ha evidenciado una alta diversidad de especies de los géneros Porphyra y Pyropia, con delimitaciones de especies que no corresponden a las especies definidas con base en caracteres morfológicos. En el Perú, los registros históricos reconocen cinco especies de Porphyra; sin embargo, su estatus taxonómico aún no ha sido contrastado profundamente con la evidencia molecular. Por ello, este trabajo tuvo como objetivo explorar la diversidad local de las especies de los géneros Porphyra y Pyropia en Marcona, Perú, caracterizando 11 especímenes con los marcadores mitocondrial COI y cloroplastidial rbcL. El análisis filogenético identificó una especie de Porphyra (Porphyra sp. CHF) y tres especies de Pyropia (Pyropia orbicularis, Py. suborbiculata y Pyropia sp. CHI). No hubo coincidencia con los registros históricos de Porphyra. Tres de las cuatro especies encontradas tienen un rango de distribución que comprende Chile y Perú. Este trabajo es un primer avance hacia una caracterización de la diversidad específica del recurso algal conocido en Perú como "cochayuyo".<hr/>The systematic of bladed Bangiales is suffering significant changes at a global level, due to the inclusion of new genera, such as Pyropia, and the incorporation of molecular evidence. In Chile, the application of molecular tools has shown a high diversity of species in genera Porphyra and Pyropia, with species delimitations that do not correspond to species defined on the basis of morphological characters. In Peru, historical records recognized five species of Porphyra, however, their taxonomic status has not yet been deeply contrasted with molecular evidence. Therefore, this work aimed to explore the local diversity of species of Porphyra and Pyropia in Marcona, Peru, characterizing 11 specimens with the mitochondrial and chloroplast markers COI and rbcL respectively. The phylogenetic analysis identified one species of Porphyra (Porphyra sp. CHF) and three Pyropia species (Pyropia orbicularis, Py. suborbiculata and Pyropia sp. CHI). There were no coincidences with the historical records of Porphyra. Three of the four species found have a distribution range encompassing Chile and Peru. This work is a first step towards a characterization of the specific diversity of the algal resource known as "cochayuyo" in Peru. <![CDATA[<b>Phenotypic variability of the cyanobacterium Brasilonema (Nostocales, Scytonemataceae) of aerophytic community, new record for Peru</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los ecosistemas tropicales terrestres exhiben variedad de hábitats como los colonizados por comunidades aerofíticas en la Sierra Central del Perú (3200 m de altitud), localidad de Huancahuasi, departamento de Lima, al oeste de Sudamérica. Se realizaron colecciones cianobacteriales de comunidades aerofíticas y subaerofíticas con biofilms gelatinosos colonizando sustratos con deposiciones de carbonatos y fierro provenientes de efluentes termales con termogradientes entre 35-40 °C y pH entre 6,0 y 6,5. La variabilidad fenotípica en los filamentos de la morfoespecie andina de Brasilonema con su diferenciación morfológica y funcional (constricción de tricomas, dimensiones celulares, espesor y naturaleza del estuche, hormogonios) demostraron su potencial de especies crípticas. Este género con la especie Brasilonema cf. tolantongense constituye nuevo registro para nuestro país. La plasticidad fenotípica de esta especie con la diversidad de morfotipos con estuche y caliptra protectores, ramificaciones y hormogonios constituyen estrategias de vida y ecológicas para su dispersión en hábitats extremófilos aerofíticos contribuyendo a su colonización exitosa.<hr/>Tropical terrestrial ecosystems have diverse habitats such as the aerophytic communities in the Central Highlands of Peru (3200 m of altitude) at Huancahuasi town, department of Lima, in the western region of South America. We made cyanobacterial collections of aerophytic and subaerophytic communities with gelatinous biofilms which colonized substrates with carbonates and iron cumulations from thermal water effluents with thermogradients between 35 and 40 °C and pH 6.0-6.5. Phenotypic variability in the filaments of the Andean morphospecies of Brasilonema with its morphological and functional differentiation (trichome constriction, celular dimensions, sheath structure and thickness, hormogonia) showed its potential as criptic species. This genus with the Brasilonema cf. tolantongense species is a new record for our country. Phenotypic plasticity of this species with diversity of morphotypes with sheath and calyptra protectors, branches and hormogonia are life and ecological strategies for its dispersion in aerophytic extremophile habitats for successful colonization. <![CDATA[<b>Cryophilic communities of the Allincapac mountain glaciers, southern Peruvian Andes, Puno Department</b>: <b>Phenotypic variability of the cyanobacterium Nostoc commune (Nostocales, Nostocaceae)</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los ecosistemas terrestres del territorio peruano tienen una extensión aproximada del 71 % de los glaciares tropicales del mundo. La criósfera en los alrededores del nevado Allincapac, cordillera de Carabaya, departamento de Puno, en los Andes del sur del Perú fue evaluada entre los 4500 y 4700 m de altitud. Colecciones estándar de los biofilms o costras complejas se realizaron mediante raspados de acantilados y laderas de montañas calcáreas en las estaciones de verano (febrero 2018) e invierno (agosto 2017). Los registros de las termogradientes estuvieron entre 0 y 10 °C y el pH entre 6,0 y 6,5. Este ecosistema extremófilo, amenazado por el calentamiento global, posee hábitats colo- nizados por comunidades litofílicas, casmolíticas y subaerofíticas. La colonización cianobacterial y de microalgas criófilicas fue dominante con talos coloniales de Nostoc commune que demostraron su potencial adaptación a periodos de congelamiento y desecación, así como descongelamiento e hidratación. La plasticidad fenótípica de N. commune se evidenció por sus morfotipos (estadios hormogonial, crecimiento seriado y aseriado, estructura del mucílago, desarrollo de heterocistos y acinetos) durante los estadios del ciclo de vida. Las estrategias morfofisiológicas de N. commune para la protección del congelamiento, desecación y radiación ultravioleta (mucílago colonial complejo), su capacidad diazotrófica aunada a las estrategias ecológicas de sobrevivencia y propagación (acine- tos) en zonas altoandinas permitió considerarla como especie ideal para experimentos extraterres- tres de las misiones espaciales.<hr/>Peruvian terrestrial ecosystems encompass an extension about 71 % of the world’s tropical glaciers. The cryosphere in the surroundings of Allincapac mountain glacier, Carabaya Cordillera, southern Peruvian Andes was evaluated between 4500 and 4700 m of altitude. Standard collections of cyanobacteria and microalgae were done by scraping the biofilms or crusts from cliffs or slopes of calcareous mountains. They were carried out in summer season (February 2018) and winter (August 2017). The thermogradients were between 0 and 10 °C and pH between 6.0 and 6.5. This extreme ecosystem, threatened by the climate change, has habitats colonized by litophilic, chasmolithic and subaerophytic communities. Colonization of cryophilic cyanobacteria and microalgae with dominance of colonial thalli of Nostoc commune showed their adaptation to freeze and desiccation, as well as deglaciation and hydration periods. Phenotypic variability in N. commune was recognized by its morphotypes (hormogonial stage, seriate and aseriate growth, sheath structure, heterocysts and akinetes development) during the stages of the life cycle. In addition, its phenotypic plasticity is favored by morphophysiological strategies against freeze and thaw, desiccation, ultraviolet radiation (complex mucilage), by its diazotrophic ability, and ecological strategies for propagation and survival (akinetes) in the highlands. Therefore, this cryophilic species can be considered as candidate for extraterrestrial experiments during space missions. <![CDATA[<b>Structural characteristics of the cystocarp of Gelidium serrulatum J. Agardh (Gelidiales, Rhodophyta)</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Gelidium serrulatum es una Rhodophyta endémica de la costa este del mar Caribe que, por la calidad del agar, podría ser manejada, de allí su importancia. El conocimiento taxonómico de esta especie se basa en aspectos externos, pero su morfología externa cambia en el laboratorio; por ello, se propuso estudiar en las características del cistocarpo, que es una de las estructuras más estables de las agarofitas. Se colectaron organismos en punta Guarapo del Caribe venezolano, realizándose cortes histológicos y criofractura para microscopía electrónica de barrido. El cistocarpo es bicon- vexo, biostiolar y bilocular, con compartimientos simétricos. Su región cortical tiene una sola capa de células y la subcortical 5-6 filas, que proyectan filamentos corticales perpendiculares al carpos- porofito. Son estructuras provistas de una cutícula y los ostiolos se presentan taponados. Presenta carpogonios intercalares en la región subcortical, fructificando varios en un mismo cistocarpo, y los carposporangios son individuales.<hr/>Gelidium serrulatum is a Rhodophyta endemic to the east coast of the Caribbean Sea which, due to the quality of the agar, could be managed, hence its importance. The taxonomic knowledge of this species is based on external aspects, but its external morphology changes in the laboratory; there- fore, it was proposed to study the characteristics of the cystocarp, which is one of the most stable structures of the agarophytes. Organisms were collected in Punta Guarapo of the Venezuelan Carib- bean, with histological sections and cryofracture for scanning electron microscopy. The cystocarp is biconvex and bilocular, with symmetrical compartments. Its cortical region has a single layer of cells and the subcortical 5-6 rows, which project cortical filaments perpendicular to the carposporophyte. They are structures equipped with a cuticle and the ostioles are plugged. It presents intercalary carpogones in the subcortical region, fruiting several in the same cystocarp, and the carposporangia are individual. <![CDATA[<b>Isolation and identification of Fusarium oxysporum obtained from producing areas of "chili pepper" Capsicum annumm L. (Solanaceae) in the district of Barranca, Peru</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El ají paprika (Capsicum annum L.) es un cultivo de gran importancia en el Perú, debido a que el país es el segundo mayor exportador a nivel mundial. Se reporta en la actualidad una disminución en su rendimiento, relacionado a enfermedades ocasionadas por hongos como Fusarium spp., Phytophthora capsici y Rhizoctonia solani; siendo el género Fusarium el que se presenta con mayor frecuencia. Teniendo en cuenta la importancia que tiene el cultivo de ají paprika en el país, el presente trabajo tiene como objetivo aislar e identificar morfológicamente a Fusarium oxysporum a partir de raíces de ají paprika de las zonas productoras del distrito de Barranca. Se colectaron muestras de paprika con síntomas de marchitez y pudrición radicular de las zonas de Santa Elena y Vinto pertenecientes al distrito de Barranca. A las muestras se le realizaron cortes transversales de 1 cm de longitud y fueron desinfectadas superficialmente, siendo sembradas en medio PDA. Los micelos presentes fueron aislados para su purificación en frascos con medio PDA para luego ser transferidos a placas Petri con medio PDA para observar la pigmentación de la colonia y la velocidad de crecimiento; mientras que en medio SNA y CLA para observar microconidias, macroconidias, y clamidosporas. Se logró el aislamiento e identificar morfológicamente a 22 aislamientos de F. oxysporum a partir de raíces de ají paprika de las zonas productoras del distrito de Barranca, representando el 61.11 % de los aislamientos que presentaron características del genero Fusarium, los cuales están relacionados con el marchitamiento y muerte de estos cultivos, lo que conlleva a grandes pérdidas económicas.<hr/>Chili pepper (Capsicum annum L.) is a crop of great importance in Peru, because the country is the second largest exporter worldwide. Currently it is reported a decrease in its yield, related to diseases caused by fungi such as Fusarium spp., Phytophthora capsici and Rhizoctonia solani; the genus Fusarium is the one that occurs most frequently. Taking into account the importance of the cultivation of chili pepper in the country, this work aims to isolate and morphologically identify Fusarium oxysporum from the roots of chili pepper from the producing areas of the district of Barranca. Samples of chili with symptoms of wilting and root rot were collected from the areas of Santa Elena and Vinto in the district of Barranca. The samples were cut transversally 1 cm long and were disinfected superficially, then they were planted in PDA medium. The mycelia presented were isolated for their purification in flasks with PDA medium and then transferred to Petri dishes with PDA medium to observe the pigmentation of the colony and the growth rate; while in SNA and CLA media to observe microconidia, macroconidia and chlamydospores. We achieved the isolation and morphological identification of 22 isolates of F. oxysporum from the roots of chili from the producing areas of the district of Barranca, representing 61.11 % of the isolates that presented characteristics of the genus Fusarium, which are related to the wilting and death of these crops, which leads to great economic losses. <![CDATA[<strong>Effect of hydroalcoholic extract of Caesalpinia spinosa (Fabaceae) on the growth of Salmonella typhi and Escherichia coli</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En la presente investigación se determinó el efecto del extracto hidroalcohólico de Caesalpinia spinosa (Fabaceae) sobre el crecimiento de Salmonella typhi y Escherichia coli usando un diseño en bloques completamente al azar. Para lo cual, se preparó un extracto hidroalcohólico al 70° con vainas maduras y secas de C. spinosa. La evaluación se realizó por el método de Kirby Bauer modificado; en lugar de usar discos se usaron hoyos realizados con un sacabocado estéril de acero de 7 mm de diámetro; en cada uno de los hoyos se colocó 50 uL del extracto hicroalcohólico de C. spinosa a las concentraciones de 200 mg/ml; 400 mg/ml y 800 mg/ml respectivamente; se trabajó con un control positivo (ciprofloxacino) y un control negativo (dimetilsulfoxido al 2 %), incubación a 37 ºC durante 24 horas y finalmente se midieron los diámetros (mm) de los halos de inhibición. Los resultados hallados evidencian una relación directamente proporcional entre el incremento de la concentración del extracto y la inhibición del crecimiento de ambas bacterias. Observándose que S. typhi presenta el mayor diámetro de inhibición (29,33 mm) a la concentración de 800 mg/ml, mientras que E. coli presenta un diámetro de inhibición de 24,44 mm a la misma concentración. Lo cual probablemente se debe a la acción antibacteriana de compuestos como taninos, quinonas, fenoles y flavonoides, galotaninos y acido gálico presentes en el extracto. Se concluye que el extracto hidroalcohólico de C. spinosa a diferentes concentraciones inhibe el crecimiento de Salmonella typhi y Escherichia coli en condiciones de laboratorio<hr/>In the present investigation, the effect of the hydroalcoholic extract of Caesalpinia spinosa (Fabaceae) on the growth of Salmonella typhi and Escherichia coli was determined using a completely randomized block design. For which, a hydroalcoholic extract was prepared at 70° with mature and dry pods of C. spinosa. The evaluation was carried out using the modified Kirby Bauer method; instead of using disks, holes were used made with a sterile steel punch with a diameter of 7 mm. In each of the holes, 50 uL of the hydroalcoholic extract of C. spinosa was placed at concentrations of 200 mg/ml; 400 mg/ml and 800 mg/ml respectively; a positive control (ciprofloxacin) and a negative control (2 % dimethyl sulfoxide) were used, incubation at 37 ° C for 24 hours and finally the diameters (mm) of the inhibition zones were measured. The results show a directly proportional relationship between the increase in the concentration of the extract and the inhibition of the growth of both bacteria. It is observed that S. typhi has the largest inhibition diameter (29.33 mm) at the concentration of 800 mg/ml, while E. coli has an inhibition diameter of 24.44 mm at the same concentration. This is probably due to the antibacterial action of compounds such as tannins, quinones, phenols and flavonoids, gallotannins and gallic acid present in the extract. It is concluded that the hydroalcoholic extract of C. spinosa at different concentrations inhibits the growth of Salmonella typhi and Escherichia coli under laboratory conditions <![CDATA[<b>In vitro effect of hydroalcoholic extracts of Mangifera indica, Tamarindus indica and Cassia angustifolia on the growth of Salmonella typhi and Escherichia coli</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto in vitro de extractos hidroalcohólicos de Mangifera indica, Tamarindus indica y Cassia angustifolia sobre el crecimiento de Salmonella typhi y Escherichia coli ATCC 25922 usando un diseño factorial completamente al azar. Los extractos hidroalcohólicos se obtuvieron de las hojas de M. indica, T. indica y C. angustifolia utilizando un equipo Soxhlet con alcohol al 90%, se usaron concentraciones al 50% y 25% para cada uno de los extractos y un mix al 50% y 25% de los tres extractos. Para evaluar el efecto sobre el crecimiento se empleó el método Kirby-Bauer con discos de papel Watman n° 4 de 0,7 mm de diámetro, se colocaron 5 discos por placa para cada concentración (extractos y el mix más el control positivo (ciprofloxacina)), incubándose a 37 ºC durante 24 horas, luego se midió el diámetro de las zonas de inhibición. Los resultados muestran diferencias significativas entre el efecto de los extractos, teniendo mayor efecto el extracto de M. indica con un halo de inhibición de 16,53 mm para S. typhi y de 15,16 para E. coli a la concentración de 50%; esto se debería probablemente a la mangiferina, un polifenol que produciría la inhibición del crecimiento.<hr/>In vitro effect of hydroalcoholic extracts of Mangifera indica, Tamarindus indica and Cassia angustifolia on the growth of Salmonella typhi and Escherichia coli ATCC 25922 was evaluated using a completely randomized factorial design. Hydroalcoholic extracts were obtained from the leaves of M. indica; T. indica and C. angustifolia using Soxhlet equipment with 90% alcohol, 50% and 25% concentrations were used for each extract and a mix at 50% and 25% of the three extracts. To evaluate the effect on bacterial growth the Kirby-Bauer method was used with 0.7 mm diameter Watman no. 4 paper discs, five discs were placed per plate for each concentration (extracts and the mix plus the positive control (ciprofloxacin)), incubating at 37 ºC for 24 hours, then the diameter of the inhibition zones was measured. The results show significant differences between the effect of the extracts and greater effect with the extract of M. indica with an inhibition halo of 16.53 mm for S. typhi and 15.16 for E. coli at the 50% concentration,; this would be possible due to mangiferin, a polyphenol that would produce growth inhibition. <![CDATA[<strong>System for the production of biogas and biofertilizers from bovine manure, Molinopampa, Chachapoyas, Amazonas, Perú</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se instaló un sistema de producción de biogás y bioabonos constituido por un biodigestor tubular de geomembrana de PVC de 12 m3, con 9 m3 de volumen de trabajo, para determinar el rendimiento del biogás como combustible y la influencia de los bioabonos sobre el desarrollo de pasto para bovinos. En el biodigestor se procesó en anaerobiosis el estiércol de bovino que se cría en el Fundo Palmeras, Puma Hermana, Molinopampa, Amazonas, Perú. El biodigestor es alimentado con mezcla estiércol: agua en la proporción de 1:5. El tiempo de retención hidráulico fue de 29 días a una temperatura ambiente promedio de 14,4 °C. El biogás producido satisface la demanda como combustible de una cocina para la preparación diaria de los alimentos de la familia. El biol y el biosol, efluentes del biodigestor, se emplearon como abonos orgánicos para el pasto Nicarion (Setaria sphacelata) en parcelas experimentales; aquellas a las que se aplicó biol (T2) y biosol (T3) tuvieron mayor crecimiento de sus tallos superando en casi el doble del tamaño al testigo. El biosol favoreció la mayor producción de peso fresco y en consecuencia de peso seco de los pastos evaluados, contribuyendo además a mejorar los suelos del fundo, reduciendo la dependencia de insumos externos. Este sistema también sirve como ejemplo para reducir el impacto ambiental de la actividad ganadera, al confinar el metano para emplearlo como combustible de cocina, en vez que se disipe a la atmósfera por la descomposición no controlada del estiércol<hr/>A biogas and biofertilizers production system was installed consisting of a 12 m3 PVC geomembrane tubular biodigester, with 9 m3 of work volume, to determine the yield of biogas as fuel and the influence of biofertilizers on the development of pasture for cattle. In the biodigester, the manure from bovine that is raised in Fundo Palmeras, Puma Hermana, Molinopampa, Amazonas, Peru, was processed in anaerobiosis. The biodigester is fed with manure mixture: water in the ratio of 1:5. The hydraulic retention time was 29 days at an average ambient temperature of 14,4 °C. The biogas produced satisfies the demand as fuel for a kitchen for the daily preparation of the family’s food. The biol and biosol, effluents of the biodigester, were used as organic fertilizers for the Nicarion grass (Setaria sphacelata) in experimental plots; those to which biol (T2) and biosol (T3) were applied had greater growth of their stems exceeding almost twice the size to the control. The biosol favored the greater production of fresh weight and consequently of dry weight of the evaluated pastures, contributing in addition to improve the soils of the farm, reducing the dependence of external inputs. This system also serves as an example to reduce the environmental impact of livestock activity, by confining methane to use it as cooking fuel, instead of dissipating it into the atmosphere through the uncontrolled decomposition of manure. <![CDATA[<b>Compostos de esterco de galinha e de ovino melhoram a produtividade de plantas de cafeeiro sob um sistema de produção orgânica</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A exportação de café orgânico é importante para a economia peruana, porém, ainda se tem baixas produtividades nas lavouras de cafeeiro, causados principalmente pela falta de adubação e a presença de pragas como Hypothenemus hampei. Visando aumentar a produtividade da planta de cafeeiro e monitorar a infestação do inseto testou-se o efeito de diferentes compostos feitos a partir de esterco de galinha (EG) e ovinos (EO). As avaliações foram: infestação de H. hampei, produtividade e a qualidade física e organoléptica dos grãos de cafeeiro cv Caturra Vermelha. Os tratamentos testados foram: T1 (20.52%EG-31.32%EO), T2 (9.72%EG-42.12%EO), T3 (34.56%EG- 0%EO), T4 (24.84%EG-0%EO), T5 (0%EG-41.12%EO) e T6 (24.84%EG-19.98%EO). Todos os adubos foram enriquecidos com rocha fosfórica, dolomita, "guano de isla", sulfato de potássio, ulexita e kieserita. Os resultados mostraram um incremento significativo do café cereja e do café pergaminho seco, principalmente nas plantas que receberam os tratamentos AO-2 e AO-3, responsáveis também pelas maiores lucratividades.<hr/>The export of coffee beans produced in organic system is important in the Peruvian economy, however, the yield of coffee crops is low. The low yields are caused meanly by lack of fertilization and presence of plagues as Hypothenemus hampei. In this work, we monitored the infestation of H. hampei and evaluated the effect of compost of chicken manure (EG) and sheep manure (EO). The treatments were T1 (20.52%EG-31.32%EO), T2 (9.72%EG-42.12%EO), T3 (34.56%EG-0%EO), T4 (24.84%EG-0%EO), T5 (0%EG-41.12%EO) and T6 (24.84%EG-19.98%EO). The plant material was Coffea arabica cv Caturra Vermelha. All treatments were enriched with phosphoric rock, dolomite, seabird guano, potassium sulfate, ulexite and kieserite. The results showed that treatments AO-2 and AO-3 increased the yield of coffee and net return.<hr/>La exportación de café orgánico es importante para la economía peruana, sin embargo, aún se tiene un bajo rendimiento, causado principalmente por la falta de fertilización y la presencia de plagas como Hypothenemus hampeii. Con el objetivo de aumentar el rendimento de café y monitorear la infestación de esta plaga, se probó el efecto de diferentes compuestos hechos a base de estiércol de gallina (EG) y de ovino (EO). Se evaluó: la infestación de H. hampeii, rendimento, calidad física y organoléptica de los granos de café cv Caturra Roja. Los tratamentos fueron: T1 (20.52%EG-31.32%EO), T2 (9.72%EG-42.12%EO), T3 (34.56%EG-0%EO), T4 (24.84%EG-0%EO), T5 (0%EG-41.12%EO) y T6 (24.84%EG-19.98%EO). Todos los abonos fueron enriquecidos con roca fosfórica, dolomita, guano de isla, sulfato de potasio, ulexita y kieserita. Los resultados mostraron un incremento significativo de café cereza y de café pergamino seco, principalmente en las plantas que recibieron los tratamientos AO-2 y AO-3, responsables también por las mayores utilidades. <![CDATA[<strong>Comparative study of the percentage of carbon among species of vascular flora of the Pantanos de Villa (Lima-Peru)</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A pesar de que frecuentemente se utiliza 50% como medida del porcentaje de carbono (%C) en las plantas, este valor varía entre las diferentes formas de vida de las especies vegetales e incluso entre los órganos de una misma especie. Ajustar estos porcentajes es sumamente importante ya que el cambio en unidades puede llevar a variaciones considerables en el cálculo de los stocks de carbono. Se tuvo como objetivo comparar los %C entre 15 especies de flora vascular. El área de estudio fue el Refugio de Vida Silvestre Pantanos de Villa (Lima, Perú). Se colectaron muestras completas (tallo, raíz y hojas, según aplique) por especie y se analizaron siguiendo el método de Walkley y Black. Se comparó el %C separando las plantas en tres grupos: a) suculentas, b) acuáticas flotantes y c) hierbas anfibias. Se hallaron diferencias (p < 0.05) entre los %C de los grupos de plantas suculentas (33,77% ± 7,05), acuáticas flotantes (39,25% ± 11,76) y hierbas anfibias (48,97% ± 9,32). Se evidenció la variabilidad entre los %C de las especies de flora vascular más abundantes de los Pantanos de Villa; encontrando que las plantas suculentas y acuáticas flotantes presentan menores valores que las hierbas anfibias.<hr/>Although 50% is frequently used as a measure of the percentage of carbon (%C) in plants, this value varies between the different life forms of plant species and even between the organs of the same species. Adjusting these percentages is extremely important since the change in units can lead to considerable variations in the calculation of carbon stocks. The objective was to analyze the %C among 15 species of vascular flora, verifying the variability. The study area was the Pantanos de Villa Wildlife Refuge (Lima, Peru). Complete samples (stem, root and leaves, as applicable) were collected per species and analyzed following the Walkley and Black method. The %C was compared by separating the plants into three groups: a) succulents, b) free floating aquatic plants and c) amphibian plants. Differences (p < 0.05) were found among the %C of the groups of succulent (33.77% ± 7.05), free floating aquatic plants (39.25% ± 11.76) and amphibian plants (48.97% ± 9.32). The variability among %C of the most abundant vascular flora species of the Pantanos de Villa was evidenced; finding that succulent and free floating aquatic plants have lower values than amphibian plants. <![CDATA[<b>Life zones in the Economic Ecological Zoning (ZEE) process of Trujillo Province, La Libertad Region, Peru</b>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se identificaron las zonas de vida según Holdridge en el proceso de la elaboración de la Zonificación Ecológica Económica (ZEE) de la provincia de Trujillo región La Libertad, Perú. Las variadas condiciones de clima, suelos y geomorfología han dado origen a diferentes zonas de vida, que se caracterizan por la presencia de una vegetación típica en cada uno de ellos. En este sentido, se identificaron a ocho zonas de vida, ubicadas en los distintos pisos altitudinales, cuya calificación, desde el punto de vista del sistema Holdridge es la siguiente: Desierto desecado-Subtropical (dd-S), Desierto perárido-Montano Bajo Subtropical (dp-MBS), Matorral desértico-Montano Bajo Subtropical (md-MBS), Desierto superárido-Premontano Tropical (ds-PT), Matorral desérticoMontano Bajo Tropical (md-MBT), Desierto perárido-Premontano Tropical (dp-PT), Matorral desértico-Premontano Tropical (md-PT), Matorral espinoso-Premontano Tropical (mte-PT), Estepa espinosa-Montano Bajo Tropical (ee-MBT). En el área de costa (Desierto desecado-Subtropical (ddS)), la forestación principalmente se realiza con Tamarix gallica L. (Tamaricaceae) "tamarix" y Acacia horrida (L.) Willd. (Fabaceae) "huaranguillo". En el límite este con la provincia de Otuzco (Estepa espinosa-Montano Bajo Tropical (ee-MBT)) se empieza a reforestar con Eucalyptus globulus Labill "eucalipto" y otras especies que permiten conservar áreas para reforestación y/o para uso agrícola, y finalmente mediante la Zonificación Ecológica Económica permita alcanzar la integración de estudios específicos en el establecimiento del potencial de las zonas de vida de la provincia de Trujillo.<hr/>According to Holdrigde, the life zones were identified into the process for Economic Ecological Zoning (ZEE) of Trujillo Province, La Libertad Region, Peru. The variety of climate conditions, soils and geomorphology have given rise to different life zones, which are characterized by the presence of a typical vegetation in each of them. In this sense, eight life zones were identified, located in the different altitudinal floors, whose qualification, from the point of view of the Holdridge system, is the following: Desiccated desert-Subtropical (dd-S), Perarid desert-Subtropical Lower Montane (dpMBS), Desert scrub-Subtropical Lower Montane (md-MBS), Superarid desert-Premontane Tropical (ds-PT), Desert scrub-Tropical Lower Montane (md-MBT), Perarid desert-Tropical Premontane (dp-PT), Desert scrub-Tropical Premontane (md-PT), Thorn scrub-Tropical Premontane (mte-PT), Thorn steppe-Tropical Lower Montane (ee-MBT). In the coastal area (Desiccated desert-Subtropical (dd-S)) afforestation is mainly carried out with Tamarix gallica L. (Tamaricaceae) "tamarix" and Acacia horrida (L.) Willd. (Fabaceae) "huaranguillo". On the eastern border with the province of Otuzco (Thorn steppe-Tropical Lower Montane (ee-MBT)) begins the afforestation with Eucalyptus globulus Labill "eucalyptus" and other species that allow to conserve areas for reforestation and/ or agricultural use, and finally through the Economic Ecological Zoning, it allows to reach the integration of specific studies in the establishment of the potential of the life zones of the Trujillo Province. <![CDATA[<strong>Evapotranspiration and water requirements for crop irrigation scheduling of Saccharum officinarum L.(Poaceae) "sugar cane", Zea mays L. (Poaceae) "corn" and Asparagus officinalis L. (Asparagaceae) "asparagus" in Chicama valley, Peru</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La presente investigación tuvo como objetivo determinar la evaporación y requerimientos de agua para la programación de riego de los cultivos Saccharum officinarum L. (Poaceae) "caña de azúcar", Zea mayz L. (Poaceae) "maíz" y Asparagus officinalis L. (Asparagaceae) "espárrago" en el valle Chicama, Perú. Se consideraron las comisiones de regantes de Ascope, Paiján, La Pampa, Magdalena de Cao y Yalpa, Santiago de Cao y Sausal. El consumo de agua para uso agrícola fue 577 534 295.64 m3 empleadas en riego de 648 253.22 ha en el valle Chicama. Los requerimientos hídricos y programación de riego de los cultivos, volúmenes de agua por hectáreas, según análisis de correlación de Pearson fue (r &gt; 0.60, p < 0.05), obteniéndose una correlación significativa en las comisiones de regantes. Las comisiones de riego Ascope, Paiján, Magdalena de Cao y Yalpa, y Santiago de Cao presentaron mayores áreas cultivadas, en consecuencia, mayor consumo de agua. La comisión de regantes La Pampa presentó menor área cultivada, lo que generó menor consumo de agua. Además se encontró una relación negativa en la comisión de regantes Sausal<hr/>This study was to assess evapotranspiration and water requirements for crop irrigation scheduling of Saccharum officinarum L. (Poaceae) "sugar cane", Zea mays L. (Poaceae) "corn" and Asparagus officinalis L. (Asparagaceae) "asparagus" in the Chicama Valley, Peru, considering the irrigation commissions of Ascope, Paiján, La Pampa, Magdalena de Cao and Yalpa, Santiago de Cao and Sausal. Water consumption for agricultural use was 577 534 295.64 m3 employed in irrigation of 648 253.22 ha in the Chicama Valley. The water requirements and crop irrigation scheduling, water volumes per hectare, according to Pearson’s correlation analysis was (r &gt; 0.60, p < 0.05), obtaining a significant correlation in the irrigation commissions. Irrigation commissions of Ascope, Paiján, Magdalena de Cao and Yalpa, and Santiago de Cao had larger cultivated areas, consequently, more water consumption. The irrigation commission of La Pampa had smaller cultivated area, which resulted in lower water consumption. In addition, a negative relationship in the commission of irrigators of Sausal was found <![CDATA[<strong>Feeding conversion and efficiency of Oreochromis aureus var. suprema (Cichlidae) with different balanced food in closed system, Trujillo, La Libertad, Peru</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se investigó la conversión y eficiencia alimenticia de los híbridos de Oreochromis aureus (Cichlidae) con alimento balanceado de diferente porcentaje proteico en sistema cerrado en Trujillo, La Libertad, Perú, en el laboratorio de Acuicultura de la Universidad Nacional de Trujillo en el 2018. Se usaron cuatro tanques de 500 l con agua potable, sistema de aire, termostato de 100 W, sistema de recirculación de 60 W y filtros mecánico-biológicos de 20 L. En junio 2018, se realizó la aclimatación de 50 alevinos de "tilapia azul" híbrida en 30 min y una cuarentena de 49 días suministrando a todas las unidades alimento balanceado de 45 y 40 % de proteínas. Luego se aplicaron dos tratamientos y sus respectivas réplicas, T1 y R1: 35 % y T2 y R2 de 28 % en 135 días de crianza. En la investigación los rangos de la conversión y eficiencia alimenticia fluctuaron entre 1,30 y 2,14; y de 71,43 a 46,60 % respectivamente. Se concluye que la mejor conversión y eficiencia del alimento en O. aureus se obtuvo en el T1<hr/>The feeding conversion and efficiency of Oreochromis aureus (Cichlidae) hybrids with balanced food of different protein percentage in closed system in Trujillo, La Libertad, Peru was investigated in the Aquaculture laboratory of the National University of Trujillo in 2018. Four 500 l tanks were used with potable water, air system, 100 W thermostat, 60 W recirculation system and 20 L biological mechanical filters. In June 2018, 50 hybrid "blue tilapia" fingerlings were acclimatized in 30 minutes and entered 49 days in quarantine supplying all units with balanced food of 45 and 40 % of protein. Then, two treatments and their respective replicas were applied, T1 and R1: 35 % and T2 and R2 of 28 % in 135 days of rearing. In the research, the feeding conversion and efficiency ranges fluctuated between 1.30 and 2.14; and from 71.43 to 46.60 % respectively. It is concluded that the best feeding conversion and efficiency in O. aureus was obtained in T1 <![CDATA[<strong>En memoria: José Schunke Vigo, famoso coleccionista de plantas peruanas</strong>]]> http://dev.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2413-32992019000200020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se investigó la conversión y eficiencia alimenticia de los híbridos de Oreochromis aureus (Cichlidae) con alimento balanceado de diferente porcentaje proteico en sistema cerrado en Trujillo, La Libertad, Perú, en el laboratorio de Acuicultura de la Universidad Nacional de Trujillo en el 2018. Se usaron cuatro tanques de 500 l con agua potable, sistema de aire, termostato de 100 W, sistema de recirculación de 60 W y filtros mecánico-biológicos de 20 L. En junio 2018, se realizó la aclimatación de 50 alevinos de "tilapia azul" híbrida en 30 min y una cuarentena de 49 días suministrando a todas las unidades alimento balanceado de 45 y 40 % de proteínas. Luego se aplicaron dos tratamientos y sus respectivas réplicas, T1 y R1: 35 % y T2 y R2 de 28 % en 135 días de crianza. En la investigación los rangos de la conversión y eficiencia alimenticia fluctuaron entre 1,30 y 2,14; y de 71,43 a 46,60 % respectivamente. Se concluye que la mejor conversión y eficiencia del alimento en O. aureus se obtuvo en el T1<hr/>The feeding conversion and efficiency of Oreochromis aureus (Cichlidae) hybrids with balanced food of different protein percentage in closed system in Trujillo, La Libertad, Peru was investigated in the Aquaculture laboratory of the National University of Trujillo in 2018. Four 500 l tanks were used with potable water, air system, 100 W thermostat, 60 W recirculation system and 20 L biological mechanical filters. In June 2018, 50 hybrid "blue tilapia" fingerlings were acclimatized in 30 minutes and entered 49 days in quarantine supplying all units with balanced food of 45 and 40 % of protein. Then, two treatments and their respective replicas were applied, T1 and R1: 35 % and T2 and R2 of 28 % in 135 days of rearing. In the research, the feeding conversion and efficiency ranges fluctuated between 1.30 and 2.14; and from 71.43 to 46.60 % respectively. It is concluded that the best feeding conversion and efficiency in O. aureus was obtained in T1